Zwangerschap

Een zwangerschap is voor een cavia behoorlijk pittig, in tegenstelling tot andere kleine knagers worden de jongen helemaal kant en klaar geboren. Hierdoor is de zwangerschap in vergelijking erg lang en de bevalling een stuk zwaarder. Een zeugje moet voor zij 15 maanden is haar eerste nestje hebben gehad om te voorkomen dat het bekken vergroeid. 

De dracht van een cavia duurt ongeveer 68 dagen. De meeste cavia's zullen bevallen tussen dag 60 en 72. 

De eerste 4 weken zul je aan je cavia niet zien en merken dat zij zwanger is. Pas in week 6 kun je dit eventueel zien en voelen. Ze zal geleidelijk wat zwaarder worden en als je heel goed voelt kun je kleine vlinderbewegingen voelen in haar buik. Pas in de laatste 2 weken zal je cavia flink aankomen en ook zichtbaar zwanger zijn. Het gewicht dat zij aan komt is afhankelijk van het aantal baby's en hun gewicht. 

Als je wil weten wanneer je cavia ongeveer zal gaan bevallen kun je haar goed in de gaten houden. Houd daarbij aan dat de dag waarop je voor het eerst de vlinderbewegingen voelt dag 42 is. Je weet dan dat het nog z'n 26 dagen kan duren voor zij gaat bevallen. 

De laatste 2 weken zullen de bewegingen ook goed krachtig worden en voel en zie je de baby's bewegen in haar buik. Soms voel je ook dat ze knarsetanden of dat ze de hik hebben. Het is heel belangrijk dat je het eventuele beertje uiterlijk 10 dagen voor de bevalling weg haalt bij de zeug. Als hij er nog bij zit zal hij het zeugje direct na de bevalling opnieuw dekken. 

Een zwangere cavia heeft geen speciaal eten nodig, wel zal ze 2x zoveel kunnen eten dan je van haar gewend bent. Zorg ervoor dat zij altijd genoeg hooi, hardvoer en water heeft en verdubbel haar groenten. Kijk wel uit met snoepjes en dikmakers (bijv. banaan) hierdoor worden de baby's zwaarder en de bevalling moeilijker. 

Gedrag van de zwangere cavia
Jouw vrolijke knuffelige cavia kan ineens een mopperkontje worden en niets meer leuk vinden. Ook haar vriendinnen in het hok zal ze af en toe duidelijk maken dat ze alleen wil zijn. Laat haar vooral lekker doen wat ze wil, geef haar lekker de ruimte. Merk je dat ze het op schoot niet meer gezellig vind probeer haar dan lekker in de kooi te aaien. Ook zijn er cavia's die juist precies andersom veranderen. Een cavia die nog erg angstig is kan juist vragen om aandacht. Gewoon doen, lekker voorzichtig met haar knuffelen. 

Het eind van de zwangerschap

Dag 68 komt in zicht en de spanning neemt toe. Cavia's maken geen nestje en zullen hun baby's gewoon krijgen op de plek waar ze zich op dat moment bevinden. Cavia's kunnen er wel voor kiezen om de veiligheid op de zoeken van hun schuilhuisje. Echter is dit gevaarlijk omdat jouw cavia dan niet genoeg ruimte heeft om te bevallen waarbij ze de net geboren baby's kan dooddrukken. Het schuilhuisje kun je het beste vanaf dag 60 uit de kooi halen en over een gedeelte van de kooi een handdoek hangen. Ze heeft dan toch de beschutting die ze nodig heeft en zal zich daaronder veilig voelen. 

De bevalling

De bevalling begint met weeen en deze kun je goed zien. Tijdens een wee staat de cavia hoog op haar pootjes en zie je hoe haar buik zich aanspant. Sommige cavia's maken hierbij ook een geluidje. Bij de eerste perswee zal de baby cavia uit het geboorte kanaal komen. De moeder cavia buigt haar kop nu naar achteren en zal haar voortanden over die van het jong heen zetten. Hierdoor breekt direct het vlies waar het jong in zit en kan de baby ademen. De moeder cavia trekt nu het jong uit het geboorte kanaal. Zij zal zich direct opdraaien en de het jong (hardhandig) gaan schoonmaken. Dit doet zij om het vliesje waar hij in zat te verwijderen. Het is hard werken voor een cavia die aan het bevallen is, want vrij snel zal het volgende jong geboren worden en ook die moet schoon worden gemaakt. Een cavia krijgt tussen de 1 en de 6 jongen. Het gemiddelde is 3 jongen in een nestje. 

Nageboorte

Zodra de bevalling klaar is komen de nageboortes, deze eet de moeder vaak helemaal op. Hierin zitten veel voedingsstoffen die een cavia na een zware bevalling heel goed kan gebruiken.